Segman Atma Nedir?
İçten yanmalı tüm motorlarda çeşitli nedenlerle motorda oluşan yağ eksiltme, üfleme gibi problemlerden dolayı piston segmanlarının değiştirilmesi işlemine segman atma denir.
İçten yanmalı motorların piston segmanlarının değiştirilmesi işlemine segman atma denir
Aracınızın motorunda bulunan pistonlar bir silindir içerisinde yukarı aşağı çalışır.Piston üstündeki segmanlar kompresyonu sağlar…yani içeri alınan hava yakıt karışımını sıkıştırmaya ve bu karışımın ateşlenmesi ile oluşan basıncı kaçırmayıp pistonu aşağı itmeye yardımcı olur.
Piston segmanları zamanla aşınır ve çaptan düşer
Zamanla piston ve segmanlarınız (segman bilezik gibidir) aşınır ve çaptan düşer ve silindir içindeki basıncı tam anlamıyla tutamaz olurlar. Silindir gömleğiyle direkt temas halinde oldukları için genelde pistonlardan önce segmanlar aşınır. Bu durumda bunların yenisi takılır.
Segman atmadan önce silindir gömlekleri, pistonlar ölçülerek tolerans değerlerini kurtarıyor mu diye bakılır. Pistonlar ile silindir gömleği arasındaki mesafe (0,2--0,5mm) aralığında olmalıdır.
Piston silindirlerinin honlanması işlemi
Gerekli görünen durumlarda üstteki resimde gördüğünüz gibi, silindir de honlanır (İç yüzeyi ince işlemeye tabi tutulur) ve daha büyük boy piston takılır ve motor yeniden tüm basıncı tutmaya ve düzgün ve verimli çalışmaya başlar.
Honlama ile ilgili yazımız için BKNZ : Honlama Nedir, nasıl yapılır
Segman atmanın amacı, Aracınızın motoru yağ yakıyorsa, üflüyorsa ya da çekişten düşmüşse, segmanların değiştirilerek motorun eski gücüne kavuşturulmasını sağlamaktır. Bu işlem, içten yanmalı tüm motorlarda geçerlidir. Arabalar, iş makinaları, gemiler, motorsikletler, kompresörler, jeneratörler gibi segmanla çalışan tüm motorlarda segman değişimi işlemine segman atmak denir.