Telefon

0262 643 59 90


Segman Kaplamaları

Dökme demir ya da çelik malzemelerden üretilen segmanların üretimin hemen sonrası kullanılması mümkün olmamaktadır. Çalışma şartlarının zorluğu ve malzemenin doğal yapısından kaynaklı korozyon eğilimi ömür açısından ciddi sorunlar oluşturmaktadır. Bu sorunların üstesinden gelebilmek ve segmanların ömrünü uzatarak daha kaliteli bir deneyim elde etmek için piston yüzeylerine bir takım kaplamalar uygulanmaktadır.

Bu dezavantajları ortadan kaldırmak için kullanılan en yaygın kaplama türü krom kaplamalardır. Ancak bu zorlu şartlar altında krom kaplama yeterli olmamaktadır. Krom kaplamayı takiben kullanılan diğer yaygın bazı kaplamalar ise kalay, molibden, nikel, fosfat ve nitrat gibi kaplamalardır. 

Genellikle Amerika’ da molibden kaplamalar nispeten ucuz ve gözenekli yapısı sayesinde yağ tutabilme özelliğinden dolayı tercih edilmektedir. Japonya da bu tercih gaz nitrürlemeden yana yapılırken Avrupa’ da krom ve krom seramik tercih edilmektedir. Ancak gelişen teknoloji ile daha yüksek verimliliğe sahip olan PVD ve DLC kaplamalara geçişler başlamıştır. Daha yüksek ısıl ve aşınma dirençler ve uzun ömürlü olmaları sebebi ile gün geçtikçe bu kaplama türleri de yaygınlaşmaya başlamaktadır.

Piston kaplamalarında yeni yeni kullanılmaya başlayan bu PVD kaplama ile çok daha yüksek çıkış güçleri ve kararlılık elde edilebiliyorken DLC kaplama ile çok düşük sürtünme ve titreşimin olabildiğince en alt seviyelere çekilmesi sağlanmaktadır.

SEGMAN KAPLAMA VE YÜZEY İŞLEMLERİ

Cr  =  Krom Kaplama   

Mo =   Molibden Kaplama 

P =  Fosfat Kaplama   

Fe  =  Ferroksit Kaplama 

Cu =  Bakır Kaplama

Nt  =   Nitrit Kaplama

Sn=  Kalay Kaplama 

Ck=  Krom Seramik

Pvd = Fiziksel Buhar Birikimi

Cdc =  Krom Elmas Kaplama

Dlc  =  Elmas Kaplamalı Karbon Kaplama